#MISJA 1. Placuszki owsiane z cukinią

#MISJA 1. Placuszki owsiane z cukinią

Placki nadają się na każdy posiłek. Są idealne na II śniadanie, do szkoły/pracy, na kolację, podwieczorek... Zawsze pysznie smakują.
Mamy fit przepis, z którego placki zawsze wychodzą. Na dodatek zbliża się sezon na cukinię! Jesteśmy pewni, że ten przepis zagości u w Twoim domu na stałe.

Czego potrzebujesz? Przepis na 6 placuszków.

200 g cukinii (1 mała sztuka)
1 jajko (rozmiar M to 50 g)
2 łyżki posiekanego koperku
40 g jogurtu greckiego lub naturalnego (2 łyżki) (opcjonalnie)
1 łyżka nasion słonecznika (opcjonalnie)
45 g mąki owsianej (4 łyżki)
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka oleju rzepakowego
Szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Delikatnie posolić i odstawić na 20 minut, aż puści sok.
  2. Odcisnąć wodę  i przełożyć do miski. Dodać do niej jajko, mąkę, posiekany koperek, sól i pieprz.
  3. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą. Rozgrzać patelnię i olej.
  4. Za pomocą łyżki nakładać ciasto na placki (1 placek – 1 łyżka ciasta). Smażyć z obu stron na złoty kolor.
  5. Podawać z jogurtem greckim lub naturalnym albo z nasionami słonecznika.

#kolacja