Lubisz wyraziste smaki i braknie Ci pomysłu na śniadania?
Mamy dla Ciebie propozycję prosto z północnej Afryki!
Ten przepis podbił serca nie jednej osoby, która zastrzegała, że klasyka jest najlepsza i żadne eksperymenty nie będą tak dobre... a jednak!
Szakszuka to jeden z tych eksperymentów, które pokochasz Ty i cała Twoja rodzina.
Czego potrzebujesz?
Przepis na 2-4 porcje:
1 biała lub czerwona cebula, mała, pokrojona w drobną kostkę
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonego kuminu
¼ łyżeczki wędzonej papryki
4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
¼ łyżeczki ostrej papryki
1 puszka (400 g) krojonych pomidorów w puszce
1 szklanka (150 g) pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
½ szklanki (120 ml) bulionu warzywnego lub wody
¾ łyżeczki soli
4 duże jajka “zerówki”
ulubione zioła: oregano, bazylia, kolendra (najlepiej świeża!)
1 łyżka oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
1. Na rozgrzaną patelnię wlać olej i zeszklić cebulę. Następnie dodać czosnek i wszystkie przyprawy, oprócz ziół. Smażyć przez 2 minuty, mieszając.
2. Na patelnię dodać pomidorki koktajlowe, pomidory z puszki i bulion lub wodę. Gotować 10 minut do redukcji sosu. Następnie dodać suszone zioła, sól, pieprz i wymieszać.
3. Zdjąć patelnię z ognia. Łyżką zrobić wgłębienia w sosie i wbić w nie jajka oraz doprawić z wierzchu solą i pieprzem.
4. Gotować jajka pod przykryciem 3 minuty. Następnie zdjąć z ognia i nie odkrywając pokrywki odstawić jeszcze na 2 minuty.
5. Przed podaniem posypać świeżymi ziołami. Najlepiej sprawdzi się świeża kolendra, jednak można użyć też pietruszki, bazylii lub szczypiorku.
Smacznego!
#śniadanie