#MISJA 3. Szakszuka

#MISJA 3. Szakszuka

Lubisz wyraziste smaki i braknie Ci pomysłu na śniadania?

Mamy dla Ciebie propozycję prosto z północnej Afryki!
Ten przepis podbił serca nie jednej osoby, która zastrzegała, że klasyka jest najlepsza i żadne eksperymenty nie będą tak dobre... a jednak!

Szakszuka to jeden z tych eksperymentów, które pokochasz Ty i cała Twoja rodzina. 

Czego potrzebujesz?
Przepis na 2-4 porcje:

1 biała lub czerwona cebula, mała, pokrojona w drobną kostkę
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonego kuminu
¼ łyżeczki wędzonej papryki
4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
 ¼ łyżeczki ostrej papryki
1 puszka (400 g) krojonych pomidorów w puszce
1 szklanka (150 g) pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
½ szklanki (120 ml) bulionu warzywnego lub wody
¾ łyżeczki soli
4 duże jajka “zerówki” 
ulubione zioła: oregano, bazylia, kolendra (najlepiej świeża!)
1 łyżka oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

1. Na rozgrzaną patelnię wlać olej i zeszklić cebulę. Następnie dodać czosnek i wszystkie przyprawy, oprócz ziół.  Smażyć przez 2 minuty, mieszając. 
2. Na patelnię dodać pomidorki koktajlowe, pomidory z puszki i bulion lub wodę. Gotować 10 minut do redukcji sosu. Następnie dodać suszone zioła, sól, pieprz i wymieszać. 
3. Zdjąć patelnię z ognia. Łyżką zrobić wgłębienia w sosie i wbić w nie jajka oraz doprawić z wierzchu solą i pieprzem.
4. Gotować jajka pod przykryciem 3 minuty. Następnie zdjąć z ognia i nie odkrywając pokrywki odstawić jeszcze na 2 minuty. 
5. Przed podaniem posypać świeżymi ziołami. Najlepiej sprawdzi się świeża kolendra, jednak można użyć też pietruszki, bazylii lub szczypiorku. 

Smacznego!

#śniadanie