#MISJA 1. Zupa krem z pomidorów

#MISJA 1. Zupa krem z pomidorów

Kto z nas nie tęskni za pomidorową babci? Tymi pachnącymi słońcem pomidorami, przypominającymi z jednej strony młode lata, a z drugiej Sycylijskie plaże?
A gdyby tak przenieść się na chwilę w przeszłość i połączyć ulubione danie ze szczyptą teraźniejszości?
Nasza propozycja kremu z pomidorów jest nowoczesna, jednak oparta na przepisach naszych babć, z małą dawką Włoskiego klimatu.
Sprawdź sam!

Czego potrzebujesz? (Przepis na 2 porcje)

500 g mięsistych pomidorów
60 g cebuli (1 mała sztuka)
2 ząbki czosnku
200 ml (1 mała szklanka) bulionu
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 łyżeczka oliwy z oliwek 
2 łyżki czerwonej ciecierzycy
1 łyżka jogurtu greckiego
Mały kawałek papryczki chilli
Kilka listków świeżej bazylii
Szczypta oregano suszonego lub świeżego, soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w większe kawałki. Czosnek obrać i rozgnieść. Chilli drobno posiekać
  2. W garnku rozpuścić olej kokosowy i wrzucić cebulkę, chilli i czosnek. Poczekać, aż podsmażą się na złoty kolor. Następnie dodać pomidory oraz soczewicę.
  3. Dusić wszystko przez 5 minut, wlać bulion i doprawić.
  4. Gotować do miękkości soczewicy i całość zblendować.
  5. Zupę przelać do miseczek, skropić oliwą z oliwek i dodać jpgurt grecki. Przed podaniem ułożyć na wierzchu liście bazylii.

#kolacja