#MISJA 3. Gołąbki z soczewicą, pieczarkami i fetą

#MISJA 3. Gołąbki z soczewicą, pieczarkami i fetą

Gołąbki - typowa polska potrawa, idealna na jesienny obiad! 
Przy wykonywaniu farszu na gołąbki możemy dać się ponieść wyobraźni i nadziać kapustę wszystkim, na co przyjdzie nam ochota. 
Dzisiaj prezentujemy wegetariańską wersję gołąbków. 

Czego potrzebujesz?

1 duża kapusta włoska
600 g pieczarek
300 g czerwonej soczewicy
150g sera typu feta
100 g ryżu 
1 butelkę passaty pomidorowej (500 ml)
1 jajko
2 szklanki wody
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki ostrej, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżka suszonego oregano, 1 łyżka ziół prowansalskich, sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Z kapusty wyciąć głąb. Zagotować wodę w garnku, włożyć kapustę wyciętą stroną do dołu i gotować przez 20 minut. Wyjąć kapustę i ostudzić.
  2. W delikatnie osolonej wodzie ugotować ryż. Tak samo postąpić z soczewicą.
  3. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić, dodać pieczarki i dusić, dopóki woda z pieczarek nie odparuje. Doprawić solą i pieprzem. 
  4. Pieczarki z cebulką, soczewicę, ryż i fetę pokrojoną w kostkę doprawić papryką słodką, ostrą, kurkumą oraz solą i pieprzem według własnych preferencji. Dodać jajko i wymieszać.
  5. Powstały farsz zawijać w liście kapusty. 
  6. Garnek wyłożyć liśćmi kapusty (jeżeli pozostały), ułożyć ciasno gołąbki i zalać wodą oraz passatą pomidorową. 
  7. Do sosu dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól, oregano i zioła prowansalskie. 
  8. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 40 minut na wolnym ogniu, pod przykryciem. Nie mieszać. 


#obiad