Placuszki twarogowe to idealne śniadanie i przekąska dla osób aktywnych. Są doskonałym źródłem białka i wapnia!
Całkowity czas ich przygotowania to tylko 15 minut, a uwierz, że warto poświęcić dla nich tak krótką chwilę!
Placki są też idealnym posiłkiem do zabrania w pudełku do pracy/szkoły/na siłownię.
Czego potrzebujesz?
0,5 opakowania twarogu półtłustego - około 150 g
0,5 opakowania jogurtu SKYR
3 łyżeczki słodzika (np. erytrolu)
2 jajka
3 łyżki mąki pełnoziarnistej/owsianej/orkiszowej
ulubione owoce
Sposób przygotowania:
1. Oddziel żółtka od białek. Żółtka wymieszaj z twarogiem i słodzikiem, a pianę ubij.
2. Do żółtek dodaj mąkę (najlepiej przesianą, aby była puszysta) i wymieszaj.
3. Do powstałej masy dodaj wcześniej ubitą pianę i delikatnie wymieszaj.
4. Rozgrzej patelnię i wylewaj na nią masę nadając okrągły kształt placuszkom.
5. Smaż bez dodatku tłuszczu po 2 minuty z każdej strony na małym ogniu.
6. Podawaj z jogurtem skyr i ulubionymi owocami.
#śniadanie #potreningu #przedtreningiem