#MISJA 3. Pudding chia z brzoskwinią

#MISJA 3. Pudding chia z brzoskwinią

Podwieczorek dla typowych łasuchów i poszukiwaczy wyjątkowych deserów. 

Nasz pudding chia to połączenie smaku słodkiego i lekko kwaśnego. Karmi zarówno duszę jak i oczy.
Chia zawierają sporą ilość białka, żelaza, wapnia, magnezu, miedzi oraz selenu. Są doskonałym źródłem kwasów omega-3.
Te wszystkie cechy piętnują nasiona szałwii hiszpańskiej (chia) mianem superfood. 

Czego potrzebujesz? (na 1 porcję)

Pół szklanki mleka kokosowego
Pół szklanki napoju ryżowego (lub innego roślinnego)
3 łyżki nasion chia
1 łyżeczka ksylitolu
2 brzoskwinie 

Sposób wykonania:

Mleko kokosowe i ryżowe połącz ze sobą, dodaj łyżkę ksylitolu i nasiona chia. Dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na kilka godzin.

1,5 brzoskwini umyj i zmiksuj blenderem ręcznym na mus.  Pozostałe pół brzoskwini pokrój w paski/drobną kostkę.

W przezroczystej szklance lub naczyniu deserowym umieść na spodzie pół porcji puddingu chia, następnie na jego wierzchu ułóż mus brzoskwiniowy. Przykryj mus pozostałą porcją puddingu i na samej górze umieść pokrojoną brzoskwinię. 

Tak przygotowany deser możesz podawać schłodzony lub w temperaturze pokojowej.