#MISJA 3. Zupa meksykańska z soczewicą

#MISJA 3. Zupa meksykańska z soczewicą

Zupa meksykańska czyli gratka dla osób znudzonych dotychczasową kuchnią i chcących poznać egzotyczne i wyraziste smaki! Zupę można zrobić w wersji wegetariańskiej jak i mięsnej :) 

Czego potrzebujesz? (na 4 porcje)

1 biała cebula, posiekana
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
200 g mięsa wołowo-wieprzowego, mielonego
300 g pomidorów krojonych (mogą być z puszki lub kartonika)
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
2 litry bulionu (warzywny/drobiowy/wołowy)
150 g soczewicy zielonej
1 awokado
Suszone lub świeże chilli (opcjonalnie)
2 łyżki oleju rzepakowego
Świeże liście kolendry do smaku i dekoracji
Przyprawy: kmin rzymski (cały, 1 łyżeczka), papryka wędzona (1 łyżeczka), papryka słodka (1 łyżeczka), oregano (1 łyżka), sól, pieprz, kurkuma (pół łyżeczki)

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlać olej, dodać cebulę zeszklić. Następnie dodać wszystkie przyprawy i czosnek. Mieszać przez minutę i dodać mielone mięso. 
  2. Po ścięciu się mięsa dolać bulion, dodać pomidory w puszce i paprykę. Doprowadzić do wrzenia.
  3. Soczewicę przelać kilka razy wodą lub opłukać na sitku, a następnie dodać do zupy i gotować przez 30 minut na małym ogniu. 
  4. Doprawiamy wedle uznania chilli. Zupę serwujemy z awokado i kolendrą. 

PS: Jeżeli zdecydujesz się na wersję wegetariańską, dodaj 100 g soczewicy więcej, a zamiast 200 g mięsa zrób skwarki z wędzonego tofu (zamarynuj w wędzonej papryce i podsmaż).

Smacznego! 

#kolacja