#Misja 4. Jajka faszerowane pastą z tuńczyka

#Misja 4. Jajka faszerowane pastą z tuńczyka

Ryby i jaja to doskonałe źródło witaminy D.
Są także źródłem białka i tłuszczu, więc stanowią doskonały dodatek do chleba, ryżu czy makaronu, obniżając ładunek glikemiczny posiłku!

Naszą propozycją są faszerowane jajka z pastą z tuńczyka :) 

Czego potrzebujesz?

2 jaja kurze
Pół puszki tuńczyka w sosie własnym
1 łyżka jogurtu greckiego
30 g papryki czerwonej
1 łyżka szczypiorku
Sól, pieprz, odrobina przyprawy curry

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo i ostudź, zalewając zimną wodą. 
  2. W czasie gotowania jajek poszatkuj paprykę w drobną kostkę, pokrój szczypiorek. 
  3. W misce połącz tuńczyka, jogurt, paprykę i szczypiorek, dodaj przyprawy i wymieszaj. 
  4. Jajka obierz, przetnij na pół, wydrąż żółtka.
  5. Żółtka dodaj do pasty z tuńczykiem.
  6. Wydrążone białka nadziej pastą z tuńczyka. 
  7. Podawaj z chlebem, makaronem, kaszą lub ryżem. 

Smacznego!

#śniadanie #kolacja #lunchbox